Getuigenissen Stille Abdijdagen Chimay 2016

Verstillen maakt liefdevoller
‘Stiltedagen’ laten toe tijd te maken voor het wezenlijke en open te komen voor GodChimay 8

> Abdijdagen blijken een verademing
> Een contemplatief  leven is weggelegd voor iedereen

Liselotte Anckaert
Abdijen zijn vanouds oorden van stilte. Almaar meer mensen trekken er naartoe, niet om de werkelijkheid te ontlopen, maar om na afloop hun taak in de wereld met nog meer liefde, vreugde en toewijding te kunnen vervullen.
Verstillen is Tijd maken voor het wezenlijke. Zo luidde het thema van de vier ‘stiltedagen’ in de abdij Notre Dame de Scourmont in Chimay, die we op initiatief van het Open Contemplatief Huis in Oostende samen met 58 anderen onlangs mochten beleven. Als voltijds werkende moeder met twee kinderen is dat niet vanzelfsprekend, maar de inspanning loont. In een samenleving waarin ‘het druk hebben’ als criterium geldt voor ‘goed bezig zijn’ en waarin mensen voortdurend op zoek zijn naar meer en beter, is verstilling een verademing.


De grootste uitdaging van de ‘stiltedagen’ blijkt niet het opgelegde zwijgen, al is dat voor sommigen een drempel. Niets mogen of hoeven te zeggen, werkt net bevrijdend en verdiept het contact met anderen. In stilte geniet je intenser van een maaltijd, een wandeling of samenzijn. Velen zijn echter bang van stilte omdat je, net wanneer alle uitwendige prikkels en ‘moeten’ wegvallen, geconfronteerd wordt met jezelf en met een onophoudelijke stroom van gedachten, emoties, zorgen, angsten en plannen, die innerlijke onrust oproepen en een gevoel van ‘nooit genoeg’, eigen aan onze cultuur. Daarvan loskomen, om de echte stilte in te gaan, blijkt vaak een veel grotere uitdaging.

Transformatie
Voor de conferenties, een vast onderdeel van het programma, maakte priester Dirk Masschelein gebruik van het boek Open Mind. Open Heart van de 92-jarige Amerikaanse cisterciënzermonnik Thomas Keating, medeoprichter van de Centering  Prayer Movement. Keating is ervan overtuigd dat God hier en nu met en in ons is en dat we zijn liefdevolle aanwezigheid op elk moment kunnen ervaren, op voorwaarde dat we ons door Hem laten transformeren of omvormen.
Tijdens de ‘stiltedagen’ wordt twee keer dagelijks in groep gemediteerd. Stil blijven zitten en telkens opnieuw elke afleidende gedachte of gevoel loslaten, is niet eenvoudig. Daartoe helpt de herhaling van een gebedswoord of mantra. Wie zich echter afvraagt waartoe meditatie dient, gaat voorbij aan het ‘doel’ ervan. Centraal staat de beleving van de relatie met God en zijn onvoorwaardelijke liefde voor ieder van ons. Daarmee raken we de kern van het christelijke geloof.
Een contemplatief bestaan of een leven in liefdevolle aandacht voor de werkelijkheid en voor ieder mens is niet uitsluitend bestemd voor kloosterlingen. Het is een vruchtbare weg voor ieder die geregeld de stilte opzoekt en open komt voor God.

In 2017 vinden stille abdijdagen plaats in Oostende, Orval en  Chimay. Meer info op de website www.opencontemplatiefhuis.be.
Met een groot en dankbaar hart kijk ik terug naar de voorbije stiltedagen te Chimay.
Priester Dirk heeft weer een leerrijke conferentie gegeven over hoe te mediteren…dikke proficiat!Afbeelding1
Graag wil ik mij bij deze dan ook inschrijven voor de stiltedagen 2017 in Orval.
De betaling volgt zo snel mogelijk.
Nog een goede zondag gewenst Hubert en nog een dikke merci voor de hele organisatie.

Lucia Janssen Neeroeteren

Hartelijk dank voor de prachtige dagen in Chimay, ik ben heel dankbaar dat ik er bij kon zijn het heeft
heel veel voor me betekent zoveel diepe wijsheid soms met een enkel woord.
Hubert grote dank voor je fantastische zorg en de grote rust die je in de groep brengt met zoveel liefde. Ik wens je heel veel inspiratie met het mooie werk dat je mag doen voor zoveel mensen.

Heel veel groeten
Marijke van Soest

Nogmaals dank voor de mooie dagen, de puike organisatie, de diepgaande conferenties, de verbondenheid. Vanuit die gedachte (het zijn niet zomaar gedachten) kunnen we met vol vertrouwen er terug tegen aan.

Dankbare groeten,
Herlinde en KoenAllereerst dit: echt proficiat voor weeral die mooie organisatie in Chimay. Het was volledig oké. Ik blijf je inzet bewonderen, en ik weet wat dat inhoudt….Niets gebeurt vanzelfsprekend, er is energie nodig en die straal je overvloedig uit.
Wij (ikzelf en Christiane) zouden ons graag inschrijven voor de stille abdijdagen van Orval volgend jaar. Hopelijk is er nog plaats.

Groetjes
Willy Gielen

Oprecht dank voor de goede stille dagen die ik mocht meemaken in Chimay.
Het zijn weer deugddoende dagen geweest. Ziel en lichaam hebben een hele voorraad voedsel gekregen. Het is toch wel een mooie formule: meditatie, goede conferenties, veel stilte, mooie diensten in de kerk, mooie wandelingen, een zeer goede keuken....
Bedankt om dit allemaal te organiseren, bedankt voor alles. Graag zou ik het volgend jaar weer meegaan naar Chimay, indien dat mogelijk is.

Beste groeten,
Michèle

Dank voor wat jullie doen, in het verborgene en van gezicht tot gezicht.
Dank en ik bid om Gods rijkste zegen over wat jullie doen
en wie jullie zijn,

Broederlijk gegroet,
Klaas

Met heel veel vreugde blik ik terug op onze vierdaagse. Ik kreeg vandaag een mailtje van een vriendin met de link naar een lied 'You raise me up'. Het heeft me diep ontroerd en raakt voor mij aan de Christelijke meditatie. Als je gelegenheid hebt, luister er eens naar, er zijn talloze versies.
Ik kijk er alleszins ook naar uit om An te ontmoeten.
Deze avond met de kaars op tafel met Walter en Esther enkele minuutjes gemediteerd, een stil moment om een fijn weekend af te ronden.
Ik schreef de volgende haiku op de stiltedagen: Wondere wereld
                                                                             waar mystiek in't gewone
                                                                             vloeit en het verdiept.
Voor altijd dankbaar voor deze ervaring,

Sabine
 
Ik hoef de reisvergoeding helemaal niet. Je kan ze gebruiken voor projecten die jullie steunen of ook voor onkosten die het Contemplatief Huis met zich meebrengt.
We hebben deze stiltedagen opnieuw ervaren als een stukje hemel op aarde en we koesteren de intense ervaringen van de abdij-stilte en de vieringen met de monniken maar vooral de diepgaande momenten van de christelijke meditatie!
 
Vrede en alle goeds,
Rita & Marc.

Na deze mooie inspirerende stilte abdijdagen van Chimay willen we ons inschrijven voor Orval 2017. Dank je wel voor alles.
Vriendelijke en verbonden groeten
Christine Marjan

Nog eens héél veel dank voor de vlekkeloze organisatie van de abdijdagen. Fysiek was het voor mij zwaar (wat ik voorzag) maar mentaal en spiritueel was het méér dan een opsteker.
Eén met een lange nawerking!

Groet,
Ria

Ik wil je nog bedanken voor de deugddoende stille dagen in Chimay.
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen tevreden naar huis is teruggekeerd.
Woensdagnamiddag heb ik het boekje van B. Lemmelijn gelezen. Zeer goed!
Veel parallellen met wat Dirk verkondigt in zijn conferenties.
Toegepaste godsdienst zou ik zeggen. Of beter: toe te passen godsdienst.

Genegen groet.
Roland

Dankzij de unieke conferenties heb ik God beter leren beminnen. Dankzij de prachtige wandeling heb ik veel fijne mensen leren kennen.
Dank voor de uitnodiging.
Ivan

Hierbij wil ik je nogmaals danken voor de organisatie en de mooie dagen die ik mocht meemaken in Chimay. Voor mezelf hebben ze zelfs meer betekend, dan Orval. Omdat ik vanaf nu terug de draad heb opgenomen om dagelijks te mediteren.
Graag zou ik volgend jaar in juni opnieuw meegaan naar Orval.
Dank je wel bij voorbaat, groetjes,
Grietkin

Graag delen wij met u onze vreugde.
Deze voormiddag bij een controle onderzoek door de chirurg werd bevestigd dat de gezondheid van Ivo  goed evolueert en de genezing normaal verloopt. Wij zijn u dan ook zeer dankbaar voor uw bekommernis en medeleven in de laatste moeilijke maanden. Ook dank aan de ganse zuster gemeenschap en aan Rita.
De abdijdagen in Chimay hebben er zeker ook toe bijgedragen dat  alles positief evolueert.
Daar Ivo meer moet bewegen komen we morgen , hopelijk definitief ,terug naar de kust. Indien Ivo niet te moe is komen we ook naar de  contemplatieve dialoog.
Beste groeten en tot morgen
Ivo en Jacqueline

 Nogmaals mijn dank voor de zeer goede organisatie van ons verblijf in Chimay.
 Voor Orval volgend jaar zou ik mij al willen inschrijven.
Hiervoor dien ik blijkbaar de betreffende som over te schrijven.
Nog een goede avond,
Louis

Ik heb intens genoten van onze Stilte dagen samen! Ook nogmaals hartelijk dank voor de feilloze organisatie!

Hartelijke groeten
Inez


Dank voor de geweldige retraite ! Ik krijg steeds weer voedsel voor de ziel als ik op retraite ga. En dat heb ik wel nodig. Ik ben blij dat ik steeds weer welkom ben om samen met jullie de oase van rust in te gaan. Dank je wel Hubert! In principe wil ik eind mei ook graag mee naar Orval maar als je nieuwe, andere mensen een keer vóór wilt laten gaan, begrijp ik dat ook hoor!
Vrede en alle goeds.
Maria Scholts

Hierbij bedank ik je voor de afgelopen stille dagen die zeer verrijkend en vruchtbaar waren.
Groetjes
Nicole