De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 

 
 In de stilte.
 
 In de stilte heb je geen rol en vervul je geen verwachtingen. Je bent er gewoon, je realiseert je zijn, open voor de werkelijkheid. Als christen raak je overweldigd door de ontdekking dat de werkelijkheid waarin je wezen ingebed is, liefde is. In de stilte weten we dat onze geest zich ontplooit in liefde.


Stil leren worden is op reis gaan. Al wat je moet doen is eraan beginnen. De eerste stap naar de stilte zetten is de reis van je leven beginnen, de reis naar het leven. Je leert twee dingen: ten eerste leer je stil te zitten, niet omdat je bang bent om te bewegen of om jezelf een last op te leggen, maar omdat je in roerloosheid probeert tot eenheid van lichaam, ziel en geest te komen. Ten tweede zeg je je mantra als antwoord op de zich in roerloosheid verdiepende stilte.
Als je je mantra begint te zeggen, ga je beseffen dat je op de drempel van de stilte staat. Dat is voor de meeste mensen een kritiek moment, omdat ze dan de vertrouwde wereld van geluiden, ideeën, gedachten, woorden en beelden verlaten. Je weet niet wat je te wachten staat als je de stilte ingaat. Daarom is het zo belangrijk om te leren mediteren in een traditie en in een groep die die traditie ontvangt, belichaamt en doorgeeft. Het is een traditie die zegt: “Vrees niet”. Jezus is het hart van de traditie die het als het doel van de meditatie beschouwt om in de aanwezigheid van de liefde te blijven, de liefde die alle vrees verdrijft.

John Main